1. Loire-völgyi kerékpáros út, Franciaország

A Loire-völgyi kerékpáros út a francia Loire-folyó mellett vezet, és a világ egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonala. Ez az út több mint 800 kilométer hosszú, és lenyűgöző kastélyok, borvidékek és festői tájakon keresztül vezet. A kerékpározók ezen az útvonalon felfedezhetik a Château de Chambord, a Château de Chenonceau és sok más történelmi látványosságot.

 1. EuroVelo 6, a Loire és a Duna mentén

Az EuroVelo 6 Európa egyik leghosszabb és legszebb kerékpáros útvonala, amely a Loire és a Duna folyók mentén halad. Ez az út 3 653 kilométer hosszú, és hét országot érint: Franciaországot, Svájcot, Németországot, Ausztriát, Szlovákiát, Magyarországot és Szerbiát. A kerékpárosok a világörökségi területeken, például a Bécs-Budapest szakaszon, illetve a Duna-kanyarban, az Alföld és a Puszta vidékének felfedezésére is lehetőséget kapnak.

 1. Amsterdamból Bruges-ig, Hollandia és Belgium

Ez az út Hollandiából indul, majd Belgiumban ér véget, összesen 370 kilométeren keresztül. Az út során a kerékpárosok számos középkori városban és kis faluban állhatnak meg, például Haarlem, Leiden, és Gent. A híres hágókon átkelés és a síkságokon való pedálozás kombinációja ezt az útvonalat egyedivé teszi.

 1. Via Claudia Augusta, Németország és Olaszország

A Via Claudia Augusta egy történelmi útvonal, amely a Római Birodalom idején használták. Az út Németországban kezdődik és Olaszországban ér véget, összesen mintegy 700 kilométer hosszan. A kerékpárosok gyönyörű alpesi tájakon keresztül tekerhetnek, miközben érintik Augsburgot, Innsbruckot és Bolzanót.

 1. Norvég Atlanti Út, Norvégia

A Norvég Atlanti Út a világ egyik leglenyűgözőbb tengerparti kerékpáros útvonala. A 8,3 kilométer hosszú út híres hídakon és hídakon keresztül halad, miközben a Norvég-tenger vad szépségét mutatja be. Az út során a kerékpárosok gyakran találkoznak hegyi túrával és halászfalvak látványosságaival.

 1. Az Adriai-tenger partján, Horvátország

Az Adriai-tenger partján kerékpározva Horvátország lenyűgöző tájakat kínál. Az út a Krk-szigeten kezdődik, majd a dalmát szigetvilág és part mentén halad, érintve Splitet és Dubrovnikot. Az útvonal hossza mintegy 400 kilométer, és a tengerparti kilátások és a kulturális látványosságok teszik különlegessé.

 1. Camino de Santiago, Spanyolország

A Camino de Santiago, vagy Szent Jakab útja, Spanyolország egyik legnépszerűbb és legrégebbi zarándokútja. Az út számos elágazással rendelkezik, de a leghíresebb útvonal Franciaországból, Saint-Jean-Pied-de-Portból indul, majd 800 kilométeren keresztül halad Santiago de Compostela városáig, ahol található Szent Jakab sírja. A zarándokoknak lehetőségük van felfedezni Spanyolország sokszínű vidékeit, szép hegyvidékeket és kis falvakat.

 1. Alpe-Adria kerékpáros út, Ausztria, Olaszország és Szlovénia

Az Alpe-Adria kerékpáros út a hegyek és a tenger közötti átmenetet mutatja be Ausztria, Olaszország és Szlovénia területén. Az út hossza kb. 410 kilométer, és olyan különleges helyeket érint, mint a Karintia tavai, Tarvisio és a Triglav Nemzeti Park Szlovéniában. A kerékpárosok ezen az útvonalon felfedezhetik a kulturális sokszínűséget és a gyönyörű tájakat.

 1. EuroVelo 15, Rajna-kerékpárút

Az EuroVelo 15, vagy Rajna-kerékpárút, Európa egyik legnépszerűbb hosszú távú kerékpáros útvonala. Az út 1 233 kilométer hosszú, és hat országot érint: Svájcot, Liechtensteint, Németországot, Franciaországot, Luxemburgot és Hollandiát. Az út a Rajna mentén halad, keresztül a Rajna-kanyar és a Rajna-völgy gyönyörű tájain. A kerékpárosok sok kulturális látványosságot is meglátogathatnak az út mentén.

 1. Hosszú tó körüli út, Írország

Az Írországban található Hosszú tó körüli út egy kiváló lehetőség arra, hogy felfedezzük az Ír-sziget gyönyörű vidékeit. Az út a Hosszú tó partján halad, és olyan látványosságokat kínál, mint a Killarney Nemzeti Park és a Ring of Kerry. Az út hossza kb. 200 kilométer, és a kerékpározók számos tradicionális ír falu és kocsmát is felfedezhetnek az út mentén.

 1. EuroVelo 8, Új és Oroszországok

Az EuroVelo 8 a Balti-tenger partján indul, és kelet felé halad Új- és Oroszországokon keresztül. Ez az út rendkívül sokszínű, és kínál a tengerparti tájakon és történelmi városokon át vezető utazást. Az út hossza meghaladja az 1 200 kilométert, és a kerékpárosoknak lehetőségük van megismerni a Balti-tenger és az Oroszország mélyén található kulturális kincseket.

 1. EuroVelo 9, Balti-tengeri körút

Az EuroVelo 9 egy körút, amely a Balti-tenger partján halad, összesen 1 930 kilométeren. Az út keresztülhalad Finnországon, Észtországon, Lettországon, Litvánián, Lengyelországon, Németországon, és Dánián, és lenyűgöző tengerparti kilátásokkal és kulturális látványosságokkal szolgál. A kerékpárosoknak lehetőségük van felfedezni a Balti-tenger különböző partjait és a régió gazdag történelmét.

 1. Az Alpok útja, Ausztria és Olaszország

Az Alpok útja Ausztria és Olaszország között húzódik, és egy felejthetetlen kihívást kínál a hegyi kerékpározás szerelmeseinek. Az út hossza meghaladja a 570 kilométert, és számos híres alpesi hágóval keresztezi az Alpokat. A kerékpározók a lenyűgöző hegyvidéki tájakon és gleccserek közelében pedálozhatnak, miközben megtapasztalják az Alpok kulturális és gasztronómiai különlegességeit.

 1. EuroVelo 17, Rhône kerékpárút

Az EuroVelo 17, vagy Rhône kerékpárút, a francia Rhône-folyó mentén halad, majd Svájcba és Franciaországba vezet. Az út hossza kb. 1 230 kilométer, és lenyűgöző tájakon, mint például a Provence vagy a Svájci Alpokon halad át. A kerékpárosok gyönyörű városokat és borvidékeket is felfedezhetnek, mint Avignon, Lyon és Genf.

Európa rengeteg lenyűgöző kerékpáros útvonallal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a kerékpárosok számára, hogy felfedezzék a kontinens gazdag kulturális és természeti kincseit. Az itt felsorolt útvonalak mind különleges élményeket kínálnak, és lehetőséget adnak arra, hogy a kerékpárosok új helyeket fedezzenek fel, testmozgással és kalandokkal egybekötve. Legyen szó hegyekről, tengerpartokról vagy történelmi városokról, Európa sokféle lehetőséget kínál a kerékpározás szerelmeseinek.