Matera izgalmas és látványos programjai

Látnivalók - Matera

 1. Sassi di Matera: Ez a város leghíresebb része, ahol az ősi barlanglakók találhatók. A Sassi a város régi, sziklás része, amelyet Murgia mesés tájai vesznek körül.
 2. Sassi di Matera Székesegyház: A város központjának lenyűgöző épülete, amelyet a 13. században építettek és később átépítettek.
 3. Tramontano Negyed: Modern városrész, ahol számos étterem, kávézó és üzlet sorakozik. Kiváló hely a séta és a város elfedezésére.
 4. Palombaro Lungo: Ez egy hatalmas, mély ciszterna esővízgyűjtésre szolgált. Most múzeumként működik, és bepillantást nyújt a város vízellátásának történetébe.

Múzeumok – Matera

 1. Museo Nazionale "Domenico Ridola": Ez a múzeum Matera történelmi múzeuma, amelyet a városban született híres olasz régész és történész, Domenico Ridola emlékére alapítottak. A múzeum állandó kiállítása a prehisztorikus és az antik történelmi időszakok tárgyait, valamint a helyi népi kultúra és mesterségek gyűjteményét mutatja be.
 2. Casa Noha: Ez a múzeum egy házban került kialakításra. A Casa Noha interaktív kiállításokon keresztül mutatja be Matera történelmét, kulturális örökségét és a Sassi di Matera épületeinek életét.
 3. Museo Laboratorio della Civiltà Contadina: Ez a múzeum a város központjában található, és a helyi mezőgazdasági kultúrát és hagyományokat mutatja be. A látogatók itt megismerhetik a Matera környéki vidéki élet mindennapi gyakorlatait, mezőgazdasági eszközöket és hagyományos életmódot.
 4. Cripta del Peccato Originale: Ez a múzeum egy régi barlangtemplom, amely a város közelében fekszik. A barlangban freskók láthatók, amelyek a 8. században készültek, és bibliai történeteket ábrázolnak. A múzeum bemutatja a barlang és a freskók történetét és jelentőségét.
 5. Museo della Scultura Contemporanea Matera (MUSMA): Matera modern művészetének szentelt múzeuma, ahol kortárs művészeti alkotásokat lehet megtekinteni. A múzeum állandó gyűjteményében szobrászati művek és installációk csodálhatók meg, amelyeket különböző olasz és nemzetközi művészek alkottak.

Éttermek, cukrászdák - Matera

 1. Ristorante Francesca: A Sassi di Matera közeli étterem, hagyományos olasz ételeket kínál. Különlegessége a helyi alapanyagokból készült ételek és a barátságos kiszolgálás.
 2. Osteria Pico: Étterem Matera városközpontjában, ahol a vendégek kiváló minőségű olasz ételeket és bort kóstolhatnak.
 3. Area 8 Cafè: Ha egy kellemes reggelit szeretnél elfogyasztani, vagy egy délutáni kávét szeretnél meginni, látogass el ide. Kényelmes hely, ahol helyi péksüteményeket és kávét szolgálnak fel.
 4. Pasticceria Caffetteria San Biagio: Híres és népszerű cukrászda Materában, amelyet a város központjában, a San Biagio tér közelében találunk. Kínálatukban szerepelnek klasszikus olasz sütemények, pl. a cannoli és a tiramisu, valamint finom olasz kávék.
 5. Caffè del Duomo: Kávézó és cukrászda a városközpontban, a székesegyház közelében. Kínálatukban megtalálhatók a friss péksütemények, torták és sütemények, valamint a kiváló minőségű olasz kávék.
 6. Pasticceria Palomba: Ez a családi vállalkozás az egyik legrégebbi cukrászda Materában, amelyet már több generáció óta üzemeltetnek. Kínálatukban megtalálhatóak a hagyományos olasz édességek és péksütemények, valamint saját készítésű fagylaltok.
 7. Dolci Melodie: Ez egy másik népszerű cukrászda és pékség a városban, ahol kiváló minőségű süteményeket és péksüteményeket kínálnak. Különlegességük a különféle torták és desszertek, amelyeket helyben készítenek.
 8. Caffè Barberini: Ez a népszerű kávézó és cukrászda Matera régi városrészében található, ahol a Sassi di Matera közelében élvezhetjük a finom süteményeket és a friss kávékat.

Szórakozóhelyek – Matera

 1. Bar del Corso: Hangulatos kávézó és bár, a város központjában, a Corso Umberto I. sétálóutcában ideális hely a lazításra, a finom olasz kávék és italok elfogyasztására.
 2. Area 8 Cafè: Ez a kávézó és bár egy modern és barátságos hely, ahol a fiatal generációk találkoznak. A hely kávékülönlegességeket, koktélokat és könnyű harapnivalókat kínál
 3. L'Arte dei Golosi: Étterem és bár Matera-ban a helyi borok és a finom ételek kedelőinek. A vendégek itt egy igazi olasz kulináris élményekre számíthatnak, miközben a bárban különféle italok közül válogathatnak.
 4. Area 23 Club: Klub és bár azok számára, akik késő estig szeretnének szórakozni és táncolni. A klubban DJ-k játszanak különböző zenei stílusokat, és gyakran rendeznek tematikus bulikat és rendezvényeket.
 5. Vintage Club: Ez egy másik népszerű éjszakai szórakozóhely Materában, amely különböző zenei stílusokat és élő fellépőket kínál.

Kultúra és zene – Matera

 1. Matera Kulturális Fővárosa: Matera 2019-ben Európai Kulturális Fővárosa volt, ennek keretében számos kulturális program, előadás és esemény zajlott a városban. Bár ez a cím már a múlté, az ilyen típusú rendezvények és események folytatódtak az évek során és Matera továbbra is jelentős kulturális központ maradt.
 2. Filmfesztiválok: Matera híres a filmfesztiválokról is, ilyen az "I Mille Occhi" Nemzetközi Filmfesztivál, amely minden évben megrendezésre kerül, és a városba vonzza az olasz és a nemzetközi filmeseket, valamint a filmrajongókat.
 3. Zenei rendezvények: Különféle zenei fesztiválok és koncertek is zajlanak Materában. Klasszikus zenei koncertek, népzenei fesztiválok, jazzkoncertek és más zenei események csalogatják a zene szerelmeseit.
 4. Élelmiszer- és borfesztiválok: Olaszországban az élelmiszer és a bor kultúrája kiemelt fontosságú, ez alól Matera sem kivétel. A városban gyakran rendeznek gasztronómiai fesztiválokat és borászati ​​eseményeket, ahol az olasz konyha és a helyi borok kapnak kiemelt szerepet.
 5. Kulturális és művészeti kiállítások: A város múzeumai és galériái rendszeresen rendeznek kulturális és művészeti kiállításokat, amelyek bemutatják az olasz és helyi művészek munkáit.

Matera piacai, kézműves vásárai

 1. Piazza Vittorio Veneto piac: Matera legnépszerűbb piaca, amely a városközpontban található, ahol friss terméket, gyümölcsöket, zöldségeket, húst és halat lehet kapni. A piacon helyi kézműves termékeket, kerámiákat és textíliákat is lehet vásárolni.
 2. Piazza San Francesco piac: Ez a piac Matera város történelmi részén áll, közel a Sassi di Matera-hoz. Ez a piac kisebb és hangulatosabb, de ugyanolyan gazdag választékkal rendelkezik, mint a nagyobb piacok. Itt a helyiek kínálnak házi készítésű sajtokat, olajokat, kolbászokat és más helyi termékeket.
 3. Matera Vintage Market: Különleges piac az antikvitások és vintage tárgyak szerelmeseinek, ahol különféle régiségeket, régi bútorokat, ékszereket és egyedi tárgyakat lehet beszerezni. A piac hétvégén vagy ünnepnapokon van nyitva, és a város különböző részein kerül megrendezésre.

Szállások Materában ITT