A sziget Görögország vezető úti céljai között előkelő helyén mélyen kozmopolita hely, multikulturális találkozási pont. Az 1960-as években a hippik, a művészek és a gazdagok nyári üdülőhelyeként szerzett világszerte hírnevet. Azóta az LQBTQ társadalom fogadó célpontjává is vált , és a mai napig az LMBTQ+ közösség és a partiállatok oázisaként tartják számon.

A szigetnek sikerül egyensúlyba hoznia kettős identitását, mint világszerte luxus, éjszakai életet kínáló mediterrán helyszín, valamint egy hagyományos kükladikus szigeté , kockacukorházakkal , hagyományos szélmalmokkal, festői templomokkal és kövezett sikátorokkal.
Mykonos sziget minden nyáron felhívja a világ figyelmét felejthetetlen parti hangulatával és lendületes stílusával. Nappal az emberek a strandokra özönlenek , és az egzotikus vizekben való úszást kombinálják tánccal a tengerparti bárokban. A Super Paradise, a Paradise, a Platis Gialos és az Elia remek öblök számos egyéb szórakoztató tevékenységgel büszkélkedhetnek, beleértve a zenei eseményeket és még a tengerparti golfozást is.
Esténként a város (vagy Chora) felpezsdül a Little Velence hangulatos bárjaival és a kövezett negyedekben található élénk klubokkal . Gyönyörködjön a romantikus naplementében a város feletti szélmalmokról vagy a Kis Velencéről, hogy felejthetetlen élményben legyen része!

A természeti szépség és a jól megőrzött építészet különféle művészeket ihletett meg, az operatőröktől és festőktől kezdve az olyan zenei zenekarokig, mint a Fleet Foxes, akik dalt írtak a szigetről. Sok film is ebben a díszletben játszódik, köztük a híres Shirley Valentine (1987).

Sőt, míg a város és a déli strandok zsúfoltak a főszezonban, a sziget többi része nyugodt és félreeső marad. Egy autóút Mykonos érintetlen részén privát öblök, kolostorok és tengerre néző mesés helyek tárul elénk.

Élményprogramok Mykonos szigetén

Gyakran ismételt kérdések Mykonosról

Milyen Mykonos, érdemes oda utazni?

Mykonos az egyik legnépszerűbb görög és mediterrán buli- és vásárlási célpont. A saját gyönyörű stílusával a sziget a kükladikus kultúrát a kozmopolita attribútumokkal ötvözi egy lenyűgöző eredményben. Fedezze fel érintetlen strandjait, közeli szigeteit, ízletes konyháját, és ugorjon szigetre még több égei-tengeri úti célhoz.

A sziget pároknak is való?

Mykonos kiváló párok számára, mivel ötvözi a luxus létesítményeket, a nagyszerű szórakozási lehetőségeket és az ízletes konyhát. Számos elismert és népszerű bár és klub található benne, valamint alternatívák azok számára, akik szeretnének elmélyedni a helyi történelemben.

Mennyi pénzre van szükségem egy mykonosi nyaraláshoz?

Ha azt tervezi, hogy kint étkezik és bevásárol, próbáljon meg körülbelül 400 €-t számolni személyenként/nap. Ha lezserül akarja tartani az alkalmankénti napozóágyat és italokat, akkor körülbelül 100 €/fő/nap elegendő lesz.

Biztonságos sziget Mykonos?

Igen, Mykonos egy biztonságos sziget, ahol szinte nincs bűnözés. Késő este nyugodtan sétálhat az utcán, amíg magánál tartja személyes tárgyait. A főszezonban általában más turisták követnek el apró bűnözést.

Mekkora a sziget Mykonos?

Mykonos területe 85,5 négyzetkilométer (33 négyzetmérföld), és kis szigetnek számít. Az Égei-tenger déli részén található, és a Kikládok komplexumhoz tartozik. Egy bérelt jármű elegendő ahhoz, hogy néhány napon belül teljesen felfedezze Mykonos szigetét.

Szükségem van autóra, hogy mozogjak Mykonos szigetén?

Egy nagyon kényelmes közlekedési lehetőség Mykonos számára az autó vagy kerékpár bérlése. Így elkerülheti, hogy napi ingázása során túlzsúfolt buszokra és korlátozott számú taxira támaszkodjon. Ha néhány hónappal Mykonosba érkezése előtt foglal autót, akkor minden zökkenőmentesen megy.

Drága a Mykonos?

Mykonos meglehetősen drága sziget Görögországban, mivel kozmopolita utazási célponttá vált. Sok híresség, sőt milliárdos látogat minden nyáron Mykonosba, míg Chora városában számos haute couture ház nyitott butikokat a tökéletes vásárlási élmény érdekében. Ha szeretné elkerülni a sok kiadást, fontolja meg a látogatást a váll- vagy utószezonban.

Elég két nap Mykonos meglátogatására?

Két nap aligha elég idő arra, hogy megkóstoljuk Mykonost, nem is beszélve a legfontosabb tereptárgyak, valamint a közeli Delos és Rhenia szigetek meglátogatására. Az abszolút minimumhoz három nap is megteszi, de egy lazább megközelítéshez fontolja meg a 4-6 napot.

Miről ismert a sziget?

Főleg nyüzsgő bulijáról, éjszakai életéről és LMBTQ+ barátságos légköréről híres Mykonos egy kötelező görög sziget. A fényűző létesítmények és a tengerparti bárklubok fokozzák a lenyűgöző nyári élményt.

Igaz, hogy Mykonos csak egy bulisziget?

Míg Mykonos elsősorban vad party-életéről ismert, Mykonos luxust, történelmet, csúcsminőségű konyhát, csillogó partokat, valamint egyedi túrákat és tevékenységeket kínál. Elhelyezkedésének köszönhetően Mykonos a szigetek között is vezető úti cél.

Melyik a jobb, Mykonos vagy Santorini?

A két legnépszerűbb görög sziget stílusa és karaktere eltérő. Míg Santorini lélegzetelállító naplementéket és vulkáni kilátást kínál, Mykonos soha nem látott bulizásról gondoskodik, előkelő klubjaiban és kiváló strandjaiban egyaránt. Nézze meg: Santorini vagy Mykonos ?

Hol szálljak meg Mykonoson?

A sziget nyugati oldala turisztikailag a legfejlettebb. Mykonos Town számos szálláslehetőséget kínál, így könnyű hozzáférést biztosít a regionális üzletekhez, bárokhoz és klubokhoz. Alternatív megoldásként szállás a Paradise, a Super Paradise, a Platis Gialos és mások strandjai közelében is elérhető. Stílusodtól függően kiválaszthatod a hozzád jobban illőt. Fedezze fel a legjobb szállodákat !

Beszélnek angolul Mykonoson?

A legtöbb helyi közepes és haladó szinten tud angolul, ami megkönnyíti az Ön tartózkodását Mykonosban. A szállodák, üzletek és éttermek szezonális személyzete általában folyékonyan beszél angolul, így nem lesz nyelvi akadály.

Lehet sétálni a szigeten?

Míg Mykonos sík, és más kükladikus szigetekhez képest nem büszkélkedhet nagyszerű túraútvonalakkal, az Alefkandra és a Little Velence negyed sétánya vagy a homokos strandokon való séta kielégíti a vágyait.

Lehet csapvizet inni a szigeten?

A csapvíz nem iható Mykonosban, de minden kioszkban, kisboltban és szupermarketben palackozott vizet árulnak.

Mit vegyek fel?

Ha nyáron látogat, ügyeljen a megfelelő öltözékre, elsősorban a védelme érdekében. A szandálok, sapkák és napszemüvegek elengedhetetlenek a napvédelemhez. A len, a pamut és a viszkóz ruházati szövetek a legjobb választások a görög nyárhoz. Pólók, bő szoknyák, nadrágok és kendők lennének az ideális nyári viselet.

Mykonos építészete

Mykonos a Kikládok legkozmopolita szigete és a kükladikus építészet egyik legszebb példája. A hagyományos és kockaházak lapos tetővel, fa színű fa nyílászárókkal egyedi hangulatot teremtenek, amely tükrözi a ma már világhírű eredeti stílus főbb vonásait. Turisztikai fejlődése ellenére a sziget büszke kükladikus identitására.

A Chora (fő falu) a sziget történelmi települése, rengeteg fehérre meszelt házzal, kilátással a tengerre. A labirintusos utcákon lógó színes faajtók, lépcsők, ablakok és erkélyek varázslatos környezetet teremtenek.

Minden negyed megkülönbözteti a helyi építészetet, a fehérre meszelt falakat, a fa erkélyeket és a gyönyörűen díszített udvarokat. Másrészt a fehér ruhás falvak ezt a lenyűgöző kontrasztot mutatják be a vörös/szürke sziklákon, teljes harmóniában pihenve a kükladikus sziget sziklás és kopár tájával.

Mykonos a velenceiek által befolyásolt görög szigetek közé tartozott, mivel több évig (1390-1718) az ő uralmuk alatt állt. Sok turista elmondhatja a velencei kultúra jellegzetességeit. Az Ano Merában álló középkori Gyzi vár mellett Mykonos legjellegzetesebb része a velenceiek ihlette Kis Velence . Ez a sziget legvonzóbb negyede, amely a tenger szélén álló, fehérre meszelt kőből épült házakról ismert, melyek színes erkélyei a víz fölé lógnak. Manapság ezeknek a házaknak a többsége híres éttermekhez és bárokhoz tartozik. Nem csoda, hogy ez a környék miért vált Mykonos védjegyévé és a sziget legtöbbet fényképezett helyévé.

A város szívében néhány újonnan alapított épület is látható, például a Városháza .

A látogatók számos hagyományos szállodában tölthetik el idejüket, amelyek tiszteletben tartják a kükladikus építészetet.

Időjárás Mykonos szigetén

Mykonos jelenlegi időjárása
2024-05-23 13:01
Napos idő
25°C
Napos idő
Hőérzet: 26.6°C
Szélsebesség: 29.9 km/h
Szélirány: É
Csapadék: 0 mm
Relatív páratartalom: 54%
Légnyomás: 1012 mb
UV sugárzás: 6

Mykonos templomai

Mykonos szent helyei egyedülálló monumentális látnivalót kínálnak, amely Chora és a közeli falvak köré összpontosul. A sziget legkiváltságosabb helyein büszkén állnak a templomok és kolostorok minden méretű, megőrizve egyszerű és szigorú építészetüket, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre. Építésük a bizánci időktől a 19. századig kezdődik.

Panagia Paraportiani (Az Oldalkapu Szűzanya) Mykonos szimbóluma, Kastro szomszédságában. A templom tulajdonképpen öt másik, a 17. században épült templomból áll. Ez Mykonos legtöbbet fényképezett temploma, amely szokatlan formájáról és építészetéről híres. Mykonos fővárosától néhány kilométerre áll a gyönyörű Panagia Tourliani kolostor , amely figyelemre méltó építészetéről és ritka ikonjairól ismert. A komplexum belsejében található a Mykonos Egyházi Múzeum, amely szent ruhákat és szép tárgyakat mutat be.

A Zoodochos Pigis vagy Megali Panagia templom a Chora szívében álló Mykonos székesegyház , és néhány méterre onnan egy katolikus templom található. Paleokastro kolostor egy másik fontos vallási hely, amely az Ano Mera falu feletti domb lejtőin található. A 18. században alapították, ma apácák lakják. Az Agios Panteleimon egy gyönyörű 16. századi kastély-kolostor, amely Marathiban található, és gyönyörű ikonokkal díszített. Szintén érdemes megnézni a Szűz Máriának szentelt Panagia Rodario katolikus templomot és a számos kápolnát.

Forrás: greeka.com