Champs-Élysées története

Az Avenue des Champs-Élysées, vagy egyszerűen csak a Champs-Élysées, Párizs egyik leghíresebb sugárútja. A sétányt a városároldalépés részeként alakították ki az 17. században, és a neve a görög mitológiából származik, ahol az Élysium a boldogság és a jutalom helye volt. A sugárút híres luxusüzleteiről, éttermekről és kávézókról, és több jelentős esemény is zajlik itt, például a Párizsi Divathét.

A Diadalív története

A Diadalív az Avenue des Champs-Élysées és a Place Charles de Gaulle találkozásánál található, és a párizsi diadalív példájaként a város egyik legjelentősebb szimbóluma. Az építkezését I. Napóleon rendelte el 1806-ban, a párizsi Nagy Armada diadalát megünneplendő. Az építkezés 1836-ban fejeződött be, és az épület 50 méter magas, 45 méter széles és 22 méter mély.

A Diadalív díszítése

Az épület gazdagon díszített, és olyan stílusjegyeket visel, amelyek a diadalív építészetére jellemzőek. A Diadalív oldalain több dombormű is található, amelyek a Napóleon korabeli hadjáratokat és fontos eseményeket örökítenek meg. A diadalív névbejárata alatt található a francia hadsereg nevei, akik Napóleon alatt győztek.

A Diadalív kilátóterasza

Az épület leglenyűgözőbb része talán a kilátóterasza, amelynek megmászásáért fantasztikus panoráma nyílik Párizsra. A kilátóról a látogatók gyönyörködhetnek a Champs-Élysées sugárútban és a város számtalan nevezetességében, köztük a Tour Eiffel-ben, a Louvre Múzeumban és a Montmartre dombjában.

Belépőjegyek és nyitvatartás

A Diadalív látogatásaért külön belépőjegy vásárlása szükséges. 

  • Felnőttek: Körülbelül 13 euró.
  • 18-25 év közöttiek az Európai Gazdasági Térség területén: Ingyenes (bizonyos feltételekkel).
  • 17 év alattiak és 26 év alatti EU-s állampolgárok: Ingyenes.
  • Az első vasárnap a hónapban minden látogató számára ingyenes.

Az árak és nyitvatartási idők változhatnak, így mindig érdemes ellenőrizni a hivatalos Diadalív weboldalt a legfrissebb információkért.

Az Arc de Triomphe jelentősége

Az Arc de Triomphe Párizs és Franciaország büszkeségét és történelmi jelentőségét szimbolizálja. Az épület a forradalmi és háborús időszakok emlékét őrzi, és olyan hősiesség szimbóluma, amely az országban zajló események során megnyilvánult. Az Arc de Triomphe alatt található az ismeretlen katona sírja, ahol minden este meggyújtják a végvári lámpát az elhunyt katonák emlékére.

Napóleon hadvezéreinek szobrai

Az Arc de Triomphe 12 hatalmas szobra közül kettő az egykori hadvezér, Napóleon nagy tábornokainak szobrát ábrázolja. Ezek a szobrok az épület négy sarkában láthatók, és megidézik Napóleon diadalait és tábornokait, akik követték őt a pályafutása során.

Diadalív események

Az Arc de Triomphe rendszeresen szolgál különféle események helyszínéül, például a francia nemzeti ünnepeken zajló katonai parádéknál, a Tour de France kerékpáros verseny utolsó szakaszánál és egyéb ünnepi alkalmakkor. Az épület lélegzetelállító látványt nyújt éjszaka is, amikor az ívet díszkivilágítják.

Kilátás a Diadalívről

Az Arc de Triomphe kilátóteraszáról lenyűgöző panoráma nyílik Párizsra, és a kilátás körben elterülő városra gyönyörű látvány. A Tour Eiffel, a Sacré-Cœur Bazilika, a Louvre Múzeum és a Montmartre domb is jól kivehetők a távolban.