Róma amfiteátruma

A római Colosseum fő célja az volt, hogy gladiátorcsatákkal szórakoztassa az embereket – és ezzel növelje a császár népszerűségét –, olykor vadállatokkal, például elefántokkal és tigrisekkel. Gyakori volt, hogy reggelente állatviadalokat tartottak a „bestiarii”. A szünetekben az elítélt bűnözőket gyakran a vadállatok közé dobták. Délutánonként gladiátorcsatákat rendeztek. Ahogy a kereszténység egyre fontosabbá vált, a barbár játékokat végül Honorius császár betiltotta i.sz. 404-ben. Az utolsó csepp a pohárban egy szerzetes nyilvános meglincselése, aki megpróbált véget vetni egy harcnak két gladiátor között. 523-ig csak vadon élő állatokkal tartottak bemutatókat.

A középkorban különféle földrengések pusztították el a Colosseum nagy részét. A későbbi évszázadokban a romokat pápák és mások lehántották, hogy a köveket templomok és paloták építőanyagaként használják fel . XIV. Benedek pápa vezetésével 1749-ben véget vetett ennek a kifosztásnak. A római Colosseumot fontos története miatt szent helynek tartotta; sok keresztény mártír vére ömlött ki ott.

Érdekes tények, adatok a Colosseumról

Az amfiteátrumot 80 bejárati íven keresztül lehetett megközelíteni, a Colosseum (vagy Colosseum ) elnevezés pedig Nero császár kolosszális szobrán alapult, amely akkoriban az amfiteátrum mellett állt. Az amfiteátrum teljes kerülete 527 méter, maximális magassága pedig 48,50 méter. Építőanyagként mészkövet (1. ívsor), könnyebb téglát (2. és 3. ívsor) és betont használtak. A külsejét a Tivoli melletti dombokról származó travertinnal fejezték be. Márványt használtak az ülésekhez és a belső falak burkolásához. A tényleges aréna, ahol a csaták zajlottak, 76 x 44 méteres volt, és négy méteres fallal vették körül. Becslések szerint 300-500 ezer ember vesztette életét a Colosseum arénában!

Az amfiteátrum lelátóit négy galériára osztották. Az arénához legközelebbi üléseket a szenátorok, a bírók és más fontos személyek számára tartották fenn. A császárnak még saját doboza is volt, külön bejárattal. A második és a harmadik karzat a férfi nézőké volt, a magasabb osztályok pedig közelebb ültek az arénához. A felső, negyedik karzat a szenátorok és lovagok feleségeié volt. Akkoriban a Colosseumot egy nagy, szövet napellenzővel, az úgynevezett Velariummal lehetett lefedni. A legenda szerint ezer tengerészre volt szükség ahhoz, hogy 240 árbocon megfeszítsék a napellenzőt.

Domitianus császár uralkodása alatt a Colosseum bővítései között szerepelt egy hipogeum is. Ez egy földalatti labirintus volt, több csapóajtóval és felvonóval, például nagy állatok felhordására az arénába. Tartalmazta továbbá a gladiátorok laktanyáit, a vadállatketreceket, és volt egy földalatti átjáró Róma legnagyobb gladiátoriskolájához.

Gyakori kérdések a római Colosseummal kapcsolatban

Muszáj jegyet vennem a Colosseumba?

A Colosseum külsejét ingyenesen megtekintheti, de a Colosseum belsejének megtekintéséhez jegyekre van szüksége. Felhívjuk figyelmét, hogy a főszezonban a Colosseumban hosszú sorok alakulhatnak ki, ezért ajánlatos előre lefoglalni a Colosseum jegyeit a kívánt időpontra. Könnyedén foglalhat jegyet online.

Mennyi a Colosseum belépődíja?

Jegyek (a kombinált jegy magában foglalja a Forum Romanumot és a Palatinust is) online foglalható 22,90 €-tól

Hol tudok tárlatvezetést foglalni?

A vezetett túrák lefoglalásáról ezen az oldalon olvashat bővebben . Még az amfiteátrum földalatti körútját is megteheti.

Hol van a Colosseum Rómában?

A Colosseum a Piazza del Colosseo-n található Rómában, Olaszországban.

Jegyárak a Colosseumba

Figyelem! A Colosseum jegyeit szinte kizárólag online árusítják. A jegypénztáraknál kicsi az esély. Ezért mindig foglaljon jegyet online. Ügyeljen arra, hogy milyen típusú jegyet szeretne foglalni:

  • Normál jegyek (Ez a kombinált jegy tartalmazza a Forum Romanum és a Palatinus-hegyet), 27,90 €-tól
  • 0-17 éves korig 2 € és EU-s diákoknak 18-25 éves korig 6 €
  • Kombi jegy + Aréna emelet , 36 € - tól 
  • Kombi jegy + Mamertine börtön , 29 € - tól
  • Kombinált jegy + videokalauz + buszos túra , 40 € - tól

Tipp: A Róma Turisztikai Kártya egy kombinált jegy minden olyan jegyre, amelyre szüksége van a római városlátogatáshoz (beleértve a Colosseumot, a Forum Romanumot, a Szent Péter-bazilikát és a Sixtus-kápolnát). Ezzel a kártyával pénzt és időt takaríthat meg.

Forrás: wikipedia, romasite.com