A hálókocsis utazás előnyei

Kényelem és pihentető alvás: A hálókocsikban kényelmes ágyak és ágyneműk állnak rendelkezésre, így lehetőség van a kényelmes alvásra az utazás során. Ez különösen előnyös hosszabb utak esetén, amikor az utazók számára fontos a kipihent állapot.

Idő- és költségmegtakarítás: Az éjszakai vonatozás lehetővé teszi az utazóknak, hogy alvás közben haladjanak az úton, így nemcsak időt spórolhatnak meg, hanem a szállás költségét is csökkenthetik.

Rugalmasság: Az éjszakai vonatok általában kényelmes indulási és érkezési időpontokat kínálnak, ami lehetővé teszi az utazók számára, hogy napközben más tevékenységeket végezzenek, és az éjszakai órákban utazzanak.

Csend és nyugalom: Az éjszakai utazás során a vonatok általában kevesebb utast szállítanak, így a hálókocsikban általában nyugodtabb környezet várja az utazókat, ami segíthet az alvásban és a pihentető utazásban.

Fenntarthatóság: A vonatozás általában kisebb környezeti lábnyommal jár, mint például a repülés, vagy az autózás, így az éjszakai vonatozás választása hozzájárulhat a fenntarthatóbb utazási lehetőségek előnyben részesítéséhez.

Hálókocsis járattal Berlinbe

Berlin már éppen olyan távolságban van, ahová autóval már nagyon hosszadalmas és fárasztó eljutni. Idegrendszertől és forgalomtól függően autópályán nagyjából 9-12 óra alatt érhetünk el a német fővárosba. Ezzel szemben a MÁV rendszeresen, menetrendszerűen indít éjszakai, hálókocsis járatokat Berlinbe. Ezeken a vonatokon az utazók 4-6 ágyas fekvőhelyes kocsikból, illetve 2-3 ágyas hálókocsikból választhatnak. Természetesen a legolcsóbb megoldás a 6 ágyas megoldás, amely valamivel több, mint 20.000 Ft-ért érhető el. Ha teljes magányra vágyunk az éjszakai órákban, akkor már kicsit mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni, hiszen valamivel több, mint 70.000 Ft-ba kerül egy jegy.

Ha sörözni támadna kedved Prágában és hálókocsis vonattal utaznál

Prágába autóval nem igazán érdemes utazni, ha éppen áldozni szeretnénk a söristenek asztalánál. Ha éppen nem indul megfelelő repülőjárat, akkor érdemes vonattal, azon belül is az éjszakai járattal utazni, hiszen így megspórolunk az utazásból egy teljes napot és reggel frissen, kipihenten vághatunk bele egy prágai városnézésbe is akár.

A MÁV információja szerint már alig több, mint 11.000 Ft-ért elérhetőek hálókocsis jegyek Prágába, persze aki nagyobb luxusra, vagyis kevesebb hálótársra vágyik, annak akár 45.000 Ft-ot is ki kell fizetnie egy utazásért. Ebben az esetben viszont garantált, hogy a vonaton senki nem zavarja meg az álmát, hiszen 1 ágyas hálókocsiban utazna ebben az esetben.

Krakkó és Varsó, kedvenc úti cél vonattal

Lengyelországba Prágával ellentétben viszont már érdemes vonattal utazni a komolyabb távolság miatt. A Start Night jegy ára 35 eurótól indul (ez a 6 ágyas hálókocsira vonatkozik) és egészen 110 euróig terjedhet, ha 1 ágyas hálókocsit választunk.