Franciaország számokban

Megye/körzetek száma: Franciaország 18 régióra (région) és 101 megyére (département) oszlik.

Népesség: Kb. 67 millió fő (2022-es adatok alapján).

Főváros: Párizs.

Nagyobb városok és lélekszámaik

Marseille (kb. 900,000)

Lyon (kb. 500,000)

Toulouse (kb. 500,000)

Nice (kb. 340,000)

Nantes (kb. 300,000)

Lakosság nemzetiségi arányai: A franciák alkotják a többséget, de jelentős kisebbségek is élnek az országban, például arabok, afrikaiak és ázsiaiak.

Beszélt nyelve: francia.

Franciaország egy kulturális és történelmi gazdagsággal rendelkező ország Közép-Európában. Híres a művészeti és építészeti remekeiről, a lenyűgöző tájakról és a kifinomult gasztronómiáról. Párizs, a főváros a világ egyik legromantikusabb városa, mely a világhírű művészeti galériákról, a lenyűgöző múzeumokról és a csodás kávézókról ismert. Franciaországban található Európa legmagasabb hegysége, az Alpok és a Pyrenees, melyek kiválóak a túrázásra és a síelésre.

A francia gasztronómia világszerte híres, különösen a finom borokról, sajtokról, péksüteményekről és gourmet ételekről. A francia konyha sokoldalú és ízletes, és a Michelin-csillagos éttermek világelsők. A látogatóknak érdemes megkóstolniuk a croissantot, a baguettet, a coq au vin-t és a boeuf bourguignont.

Franciaországban számos lenyűgöző látnivaló található, köztük a Párizsi Eiffel-torony, a Varsói Louvre, a Provence-i levendula mezők, a Loire-völgy kastélyai és a Duna menti borvidékek. A látogatóknak érdemes felfedezni a Normandia partvidékét, a Dordogne völgyét és a francia Riviérát.

Fontosabb írók, költők, zeneszerzők: Victor Hugo (író), Marcel Proust (író), Émile Zola (író), Frédéric Chopin (zene), Claude Debussy (zene), Edith Piaf (énekes).

Franciaország főbb látnivalói

Eiffel-torony, Párizs: A Párizsi Eiffel-torony az egyik legismertebb és legikonikusabb látnivaló Franciaországban és egész Európában. Gustave Eiffel által tervezett, 1889-ben megnyílt acélszerkezetű torony lenyűgöző panorámás kilátást nyújt Párizsra. A látogatók felmehetnek a toronyba, hogy élvezhessék a csodálatos kilátást a városra, valamint megcsodálhassák a torony lenyűgöző műszaki részleteit.

Louvre Múzeum, Párizs: A Louvre a világ legnagyobb és legismertebb művészeti múzeuma, melyben több mint 35,000 műalkotást lehet megtekinteni. A múzeum gyűjteménye számos kincset tartalmaz, köztük a Mona Lisát, a Vénuszt Milótól és a Vízöntő-hidakat Leonardo da Vincitől. A látogatók kulturális utazásra indulhatnak a múzeum lenyűgöző termeiben, ahol a világ művészeti és történelmi öröksége találkozik.

Mont Saint-Michel, Normandia: A Mont Saint-Michel egy lenyűgöző középkori kolostor, mely egy sziklán emelkedik ki a tengerből. Normandia partjainál található ez a történelmi jelentőségű hely, melyet számos zarándok és turista látogat évente. A kolostor gyönyörű építészeti részleteivel, keskeny utcáival és csodálatos kilátásával lenyűgözi a látogatókat, akik visszarepülnek az időben a középkori Franciaországba.

Versailles-i Palota: A Versailles-i Palota az egyik legnagyobb és legpompásabb királyi palota Franciaországban, melyet XIV. Lajos építtetett. A palota lenyűgöző belső terei, aranyozott díszletei és gyönyörű kertjei lenyűgözik a látogatókat. A kertek hatalmas területet foglalnak el, melyeket szökőkutak, szobrok és formális kertek díszítenek, és amelyek kiválóak a sétákra és piknikekre.

Château de Chambord, Loire-völgy: A Château de Chambord a Loire-völgy egyik legismertebb kastélya, melyet I. Ferenc francia király építtetett. A kastély hatalmas méretei és lenyűgöző külseje lenyűgöző látványt nyújt a látogatóknak. A kastély belseje is impozáns, melyben gazdag díszítésű termek és gyönyörű kilátású erkélyek találhatók. A látogatók visszarepülhetnek a reneszánsz kori Franciaországba, miközben felfedezik a kastély csodálatos részleteit és történelmét.

Provence-i levendula mezők: A Provence-i levendula mezők gyönyörű látványt nyújtanak a lila színű virágokkal, melyek egész nyáron virágzanak. A vidék varázslatos tájai, a festői falvak és az illatos levendulamezők vonzzák a látogatókat, akik élvezhetik a nyugalmat és a szépséget.

Elszármazottak útja (Route des Vins d'Alsace): Az Elszármazottak útja Franciaország északkeleti részén, az Alsace régióban található, és kiváló lehetőséget kínál a borok és a szép tájak felfedezésére. A látogatók sétálhatnak a festői szőlőültetvények között, megkóstolhatják a helyi borokat, és felfedezhetik a régió hagyományos kis falvait.

Côte d'Azur (Francia Riviéra): A Côte d'Azur a Francia Riviéra lenyűgöző partvidéke, melyet a mediterrán életmód, a luxus üdülőhelyek és a gyönyörű strandok jellemzik. A látogatók élvezhetik a napfényes időt, fürdőzhetnek a türkizkék vízben, és felfedezhetik a régió varázslatos városait, például Nizzát, Cannes-t és Monte-Carlót.

Duna menti borvidékek: Franciaország Duna menti borvidékei, például Bordeaux és Bourgogne, világszerte híresek kiváló borairól. A látogatók borkóstolókat tehetnek a régió híres pincéiben, megismerhetik a borászat hagyományait és élvezhetik a gyönyörű tájat, melyben a szőlőültetvények elterülnek.

Normandia partvidéke és a D-Day emlékhelyek: Normandia partvidéke híres a lenyűgöző tengerpartjáról és a történelmi emlékhelyekről, például a D-Day partraszállási helyszíneiről és a Normandiai Amerikai Temetőről. A látogatók megismerhetik a II. világháború emlékeit, és megtapasztalhatják a régió báját és kulturális gazdagságát.

Pont du Gard, Nîmes: A Pont du Gard egy lenyűgöző ókori római vízvezeték híd a dél-franciaországi Nîmes közelében. Ez a több mint 2000 éves műemlék a közeli folyó felett emelkedik, és az ókori római építészet mesterműve. A látogatók megcsodálhatják a hatalmas kőblokkokból épített hídat, mely az idők során számos történelmi és kulturális esemény színhelye volt.

Caracsonne-i városközpont, Carcassonne: A Carcassonne-i városközpont a dél-franciaországi Carcassonne városának középkori óvárosát jelenti, melyet a vár falai vesznek körül. Ez a történelmi városközpont a középkori Európa legjobb állapotban fennmaradt városai közé tartozik, és a Világörökség részét képezi. A látogatók sétálhatnak a macskaköves utcákon, megtekintik a középkori épületeket, és felfedezhetik a város régi főterét és piacát.

Palais des Papes, Avignon: Az Avignon-i Pápai Palota az egyik legnagyobb és legfontosabb középkori épület Franciaországban. Az épület egykor a katolikus egyház székhelye volt, és az egyik legfontosabb pápai központ volt a középkorban. A palota gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, melyet a látogatók megtekinthetnek a palota lenyűgöző termeiben és kertjeiben.

Sainte-Chapelle, Párizs: A Sainte-Chapelle egy gyönyörű gótikus stílusú kápolna Párizs szívében, melyet VII. Lajos építtetett az 1240-es években. A kápolna híres a lenyűgöző színes üvegablakairól, melyek bibliai történeteket és szentek életét ábrázolják. A látogatók belépve az épületbe, elkápráztathatják magukat az ablakok fényjátékával és a kápolna atmoszférájával.

Musée d'Orsay, Párizs: A Musée d'Orsay a világ egyik legjelentősebb művészeti múzeuma, mely a 19. és 20. századi művészet kiemelkedő gyűjteményeit tartalmazza. A múzeum épülete egykor egy vasútállomás volt, és ma a impresszionista és posztimpresszionista művészet jelentős műveinek otthona. A látogatók megtekinthetik a múzeum lenyűgöző gyűjteményét, mely magában foglalja Van Gogh, Monet és Degas alkotásait.